Jakie zastosowanie ma sprężone powietrze w branży spożywczej?

Jakie zastosowanie ma sprężone powietrze w branży spożywczej?

Jakie zastosowanie ma sprężone powietrze w branży spożywczej? Jakie są wady i zalety sprężonego powietrza? Jeśli szukasz odpowiedzi na powyższe pytania, zapraszamy do lektury.

  1. Zastosowanie sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym
  2. Zalety i wady sprężonego powietrza

Powszechnie uznaje się, że sprężone powietrze to tanie – a nawet darmowe – źródło energii. Zatem wykorzystując sprężone powietrze, zapewniamy naszej firmie oszczędność energii. O ile nie tracimy produkowanego sprężonego powietrza przez na przykład nieszczelność czy niepoprawne użycie. W niniejszym artykule omawiamy wady i zalety sprężonego powietrza oraz kwestię jego zastosowania w branży spożywczej.

Zastosowanie sprężonego powietrza w przemyśle spożywczym

Jakie zastosowanie ma sprężone powietrze w branży spożywczej? Otóż wykorzystuje się je między innymi w laboratoriach, napełniających liniach, do suszenia rozpyłowego, drylowania, siekania, rozdrabniania, próżniowego pakowania, odpowietrzania, a także filtrowania gazów i cieczy czy homogenizacji. Ponadto sprężone powietrze znajdzie zastosowanie także do transportu sypkich materiałów, napowietrzania, spulchniania, udrażniania i tak zwanego podcinania nawisów.

Należy jednak pamiętać o jednej, kluczowej kwestii. Jeśli sprężone powietrze nie będzie miało bezpośredniego kontaktu z żywnością, którą produkujemy, nie musimy dokładnie go oczyszczać. Takie powietrze (niski stopień oczyszczenia) sprawdzi się między innymi w siłownikach pneumatycznych, które wykorzystuje się na przykład w branży mięsnej czy w procesach, podczas których dochodzi do siekana i cięcia różnych produktów.

Zalety i wady sprężonego powietrza

Do zalet sprężonego powietrza zalicza się przede wszystkim jego ogólnodostępność. Ponadto sprężone powietrze jest łatwe do przewodowego transportu i to na spore odległości. Jeśli wykorzystamy energię, którą zawiera sprężone powietrze, nie musimy zwracać go do sieci czy wymieniać. Dodatkowo sprężone powietrze jest czyste i nie zanieczyszcza otoczenia w sytuacji, gdy dojdzie do jakiejkolwiek awarii instalacji. Zaletą sprężonego powietrza jest również jego odporność na wahania temperatury.

Sprężone powietrze ma także swoje wady. Do najważniejszych zalicza się fakt, że skutkiem nieszczelności danej sieci może dojść do wahań ciśnienia powietrza. Z tego też powodu mogą zmienić się wartości sił wewnętrznych. Dla niektórych wadą jest także to, że sprężone powietrze musi spełniać wszystkie wymagania i normy jakościowe, jeśli zamierzamy wykorzystać je w przemyśle spożywczym.


2 Replies to “Jakie zastosowanie ma sprężone powietrze w branży spożywczej?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pliki Cookies są wyłączone.
Włącz pliki Cookies klikając "Akceptuję" w okienku komunikatu.

Strona domyślnie nie używa ciasteczek (cookies). Możesz zaakceptować cookies, aby umożliwić poprawne działanie wybranych funkcjonalności serwisu. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close